W jury zasiedli m.in. Mariusz Bezak – ekspert kulinarny, Joanna Kawracka – ekspert regionalny oraz Robert Jurek, zastępca Dyrektora KOWR. Komisja podkreśliła wysoki poziom kulinarny i serce, z jakim gospodynie przygotowały potrawy. Wśród serwowanych dań znalazły się m.in. potrawy z dziczyzny, gęsiny, grzybów i kasz.
I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Pęchowie z potrawą „Gęś, która przemówiła po polsku” i będzie reprezentować region na szczeblu wojewódzkim. Drugie miejsce zajęło KGW w Olszownicy za „Kapuśniak z źeberkiem i kopcykiem źmioków”, a trzecie KGW w Darominie z „Ziemniaczano-gryczanymi gołąbkami z sosem z prawdziwków”. Wyróżnienie otrzymało także KGW Strzyżowice za „Pierogi z gęsiny po strzyżowicku”. Laureaci otrzymali nagrody finansowe ufundowane przez KOWR.
W trakcie konkursu odbył się również piknik rodzinny „Moda na zdrowie” z dmuchańcami, karuzelami, konkursami i zajęciami edukacyjnymi, w tym pogadanką z psychologiem o uzależnieniach. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców, łącząc promocję zdrowego stylu życia z lokalną tradycją kulinarną.