Uczestnicy przygotowali potrawy na bazie lokalnych produktów i tradycyjnych receptur. Wśród zgłoszonych dań znalazły się m.in. dania z gęsi i kaczki, ozorki w sosie chrzanowym z kluskami i kiszonymi warzywami, karkówka z sosem warzywnym oraz polędwiczki w sosie śliwkowym.
Justyna Kasprzyk, dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, zaznaczyła, że konkurs pomaga zachować kulinaria przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie.
Potrawy oceniała komisja konkursowa, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i sposób podania. Zwycięzcą została potrawa z pieczonego karpia, obrana ze skórki i faszerowana mięsem. Nagroda wyniosła 5 tysięcy złotych od KOWR w Kielcach, a dodatkowo potrawa została uhonorowana nagrodą Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Za niespełna tydzień zwycięska potrawa reprezentowała województwo świętokrzyskie w finale krajowym „Bitwy Regionów” na Stadionie Narodowym w Warszawie.