Radio Rekord onair
Radio Rekord

Wojewódzki finał „Bitwy Regionów” w Sandomierzu

W niedzielę, 31 sierpnia 2025 roku, na Placu Jana Pawła II w Sandomierzu odbył się wojewódzki finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. W zmaganiach wzięło udział sześć reprezentacji kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z Górna, Kars, Staniowic, Pęchowa, Buszkowic oraz Przybyszów – finalistów powiatowych konkursów.

Oliwia Feledyn
Dzisiaj 08:24
Wojewódzki finał „Bitwy Regionów” w Sandomierzu
Fot. Oliwia Feledyn
15 Zdjęć

Uczestnicy przygotowali potrawy na bazie lokalnych produktów i tradycyjnych receptur. Wśród zgłoszonych dań znalazły się m.in. dania z gęsi i kaczki, ozorki w sosie chrzanowym z kluskami i kiszonymi warzywami, karkówka z sosem warzywnym oraz polędwiczki w sosie śliwkowym.

Justyna Kasprzyk, dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, zaznaczyła, że konkurs pomaga zachować kulinaria przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie.

Potrawy oceniała komisja konkursowa, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i sposób podania. Zwycięzcą została potrawa z pieczonego karpia, obrana ze skórki i faszerowana mięsem. Nagroda wyniosła 5 tysięcy złotych od KOWR w Kielcach, a dodatkowo potrawa została uhonorowana nagrodą Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Za niespełna tydzień zwycięska potrawa reprezentowała województwo świętokrzyskie w finale krajowym „Bitwy Regionów” na Stadionie Narodowym w Warszawie.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15